Over het project

Initiatief en organisatie

Wooneco

Dit groepsaanbod is een initiatief van Wooneco, een dienstverlening van Veneco.  Deze intercommunale, actief in 21 gemeenten rond Gent, ondersteunt gemeenten bij taken rond energie, klimaat en duurzaamheid. Het groepsaanbod kadert binnen de gemeentelijke (en Vlaamse) doelstelling om het renovatietempo van particuliere woningen te verhogen. Op de website lees je meer over de werking van het Energiehuis.

Energent werd door Veneco aangesteld om het groepsaanbod te organiseren en deelnemers te begeleiden. Als energiecoöperatie verenigt Energent burgers in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving, via rechtstreekse participatie van meer dan 1.600 coöperanten. Lees hier meer over de begeleiding door Energent. Energent ontvangt financiering voor dit groepsaanbod via Fluvius en via een commissie op elke betaalde factuur.

In de gemeenten wordt via een mobiel energiehuis het groepsaanbod onder de aandacht van de inwoners gebracht. Het mobiel energiehuis heeft tot doel een duurzame renovatiegolf op gang te brengen binnen de Venecoregio, met als kernboodschap: renoveren is mogelijk voor iedereen wanneer men beschikt over de juiste informatie, deskundig advies en begeleiding op maat. Wil je weten wanneer het mobiel energiehuis halt houdt in jouw gemeente? Kijk snel hier.

 

Fluvius is de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas in alle gemeenten van het Vlaams Gewest. Fluvius medefinanciert dit groepsaanbod in de vorm van de Burenpremie. Dit is een premie die in het leven is geroepen voor renovatiebegeleiders.

 

De wijkrenovatietrajecten met het mobiel energiehuis worden opgezet in samenwerking met ILV Wonen Leie en Schelde.

Deelnemende gemeenten

Aalter

Aalter

Assenede

Assenede

Destelbergen

Destelbergen

Evergem

Evergem

Eeklo

Eeklo

Deinze

Deinze

De Pinte

De Pinte

Gavere

Gavere

Kaprijke

Kaprijke

Lievegem

Lievegem

Lochristi

Lochristi

Maldegem

Maldegem

Melle

Melle

Merelbeke

Merelbeke

Nazareth

Nazareth

Sint-Laureins

Sint-Laureins

Wachtebeke

Wachtebeke

Zelzate

Zelzate

Zulte

Zulte

Opgelet: als inwoner van Gent val je buiten het werkingsgebied van Veneco. Voor gratis begeleiding van het energiezuinig renoveren van je woning, kan je als Gentenaar terecht bij De Energiecentrale.

Doelstelling

De Vlaamse overheid wil dat tegen 2050 alle woningen minstens het energielabel A halen. Om dit ambitieuze doel te bereiken, dient er in Vlaanderen drie keer sneller gerenoveerd worden dan nu het geval is!

Voor dit renovatieproject slaan bovenstaande partners de handen in elkaar om zo samen te proberen de Vlaamse Klimaatdoelen te behalen.

Hierbij hebben we aandacht voor:

  • Kwalitatieve, energetische renovatie met oog op de lange termijn
  • Advies en expertise inzetten om een stappenplan te bepalen ifv het budget en de mogelijkheden van de deelnemers
  • Het verlagen van drempels door o.a. ontzorging en prijsafspraken